Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Nikolaj 2. af Rusland

Nikolaj 2. (18. maj 1868 - 17. juli 1918) blev Ruslands sidste tsar.


Nikolaj 2.
Ruslands sidste Tsar

Nikolaj 2. var en smuk og charmerende mand, han var meget religiøs og mild så det grænsede til svaghed. Han havde fra begyndelsen en vis opbakning fra folket, men synes forfulgt af uheld. Det startede allerde ved kroningceremonien, hvor han tabte en kæde, der symboliserede det russiske kejserrige. Ved folkefesten bagefter opstod der som følge af dårlig planlægning panik blandt de tusindvis af fremmødte, og et par tusind blev trampet ihjel. Folkets velvilje overfor den nye tsar sank, da han samme aften som tragedien fandt sted deltog i den franske ambassades bal.

Nikolaj 2. blev gift med den tyskfødte prinsesse Alexandra. Parrets første fire børn var alle døtre (Olga, Tatjana, Maria og Anastasia), så da sønnen Aleksej kom til verden, var glæden stor. Den varede dog kort, for drengen led af en alvorlig blødersygdom. Nikolaj elskede sin kone, Alexandra, der var endnu mere religiøs end sin mand og optaget af mysticisme. Hun var dominerende og havde stor indflydelse på tsaren. Hun levede og åndede for helbredelsen af sønnen Aleksej, og da miraklet dukkede op i form af munken Grigori, overtalte hun sin mand til at lade ham forsøge sig med hypnotiske helbredelser, selvom han havde et dårligt ry og gik under navnet Rasputin, der betyder "den fordærvede".

Familen levede som de forrige tsarer i umådelig pragt og rigdom, men folket var fattigt. Regentparret var ikke demokrater og ville ikke ændre tilstandene, og de ignorerede truslerne om en uundgåelig revolution. Nederlaget i Japan-krigen 1905 førte til et oprør, "den blodige søndag". Nikolaj lovede herefter at oprette en folkevalgt forsamling, dumaen, men blot to måneder efter dumaens oprettelse løb han fra sit løfte.

Rusland gik ind i første verdenskrig, og Nikolaj sendte soldater i kamp, alt imens landet var på sultegrænsen. I 1917 udbrød den russiske revolution med bolsjevikken Lenin i spidsen og tsaren var tvunget til at abdicere. I 1918 blev han og hele tsarfamilien transporteret til Jekaterinburg, hvor de blev myrdet af bolsjevikkerne.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: