Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Nuuk

Nuuk (på dansk Godthåb) er hovedstaden i det selvstyrede danske territorium Grønland.

Byen har en lang historie med indbyggere spændende fra inuit-folket (eskimoer), til opdagelsesrejsende vikinger i det 10. århundrede og senere, til i dag inuitter og danskere. Nuuk ligger ved mundingen af Godthåbsfjorden på Grønlands vestkyst, cirka 240 km syd for den nordlige polarkreds og har et indbyggertal på officielt indbyggertal på 14.501 per 1. januar 2005.

I december står solen op ved 10-tiden og går ned ved 14.30-tiden. Til gengæld er der fra slutningen af maj og til begyndelsen af august lyst hele døgnet. Klimaet er lavarktisk med gennemsnitstemperaturer på syv grader i juli, og minus otte grader celsius i januar.

Byen blev grundlagt i 1728 af den norske missionær Hans Egede.

Byen er kendt som Godthåb, selvom dens officielle navn har været det grønlandske Nuuk (som betyder næsset) siden selvstyret trådte i kraft i 1979. Den er sæde for Nuup Kommunea, der har et areal på omkring 105.000 km2 og et officielt indbyggertal på 14.874 per 1. januar 2005.

Ved kommunalvalget d. 5. april 2005 blev byens mangeårige borgmester, Agnethe Davidsen fra partiet Siumut, genvalgt med over 20% af de afgivne stemmer.

Byen er sæde for centraladministrationen i Grønlands Hjemmestyre, samtidig som det fungerende Landsstyret (regeringen) er bosiddende i byen. Desuden afholdet Landstingets (parlamentets) to årlige samlinger i byen.

Foruden hovedbyen omfatter kommunen de to bygder Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat med i alt ca. 300 indbyggere.

Table of contents
1 Historiske bygninger i Nuuk
2 Eksterne henvisninger
3 Kilder

Historiske bygninger i Nuuk

Herrnhutternes missionstation. Den moravianske brødremenighed, Herrnhut, fungerede i større dele af vestkysten, og i Nuuks sydlige bydel findes Herrnhut-missionens gamle bygninger. I dag anvendes bygningerne af Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.

Seminariet (grl. Ilinniarfissuaq). Seminariet i Nuuk har i mere end 150 år været uddannelsesinstitution for lærer-uddannelsen. Tidligere var Seminariet også uddannelsesinstitution for katekat-uddannelsen. En stor del af landet mest fremtrædende politikere er uddannet på Seminariet i Nuuk.

Eksterne henvisninger

KilderDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: