Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ólavsøka

Ólavsøka (eller på dansk: Olajfesten, Olaj, også Olai) er Færøernes nationaldag den 28 og 29. juli. Á Ólavsøku fejrer Færingerne den norske konge Olav den hellige († 29. juli 1030 i Stikelstad).

Olajfesten er i grunden en forening af politik og kristendom, et udtryk for en kristen politisk kultur i dette archipelag i Nordatlanten. Færingerne er det eneste nordiske folk, som valgte Sankt Olavs messe som national helligdag og ikke kun religiøst, men også politisk. Olav den hellige var norsk konge, ikke færøsk, men dog også færøsk helgen. Men på hans dødsdag i slaget på Stiklestad den 29. juli 1030 giver færingerne udtryk for det inderste af deres nationalitet. Færingerne kalder deres nationalhøjtid for Ólavsøka, som er den færøske form for det latinske vigilia sancti Olavi (vigilia = vøkafærøsk og mener vagt). På dansk kaldes denne årligt tilbagevendende begivenhed Olaj-festen. Helgenkongen Olav har altid indtaget en central plads i færøsk religiøs og politisk tradition og kultur.

På denne dag bliver Færøernes tusind år gamle parlament, Lagtinget, åbnet i hovedstaden Tórshavn. Lagtingets medlemmer, medlemmer af Færøernes Landsstyre, biskop og alle landets præster og de højeste embedsmænd går i procession fra Lagtingshuset til Domkirken og efter en særlig Olajgudstjeneste tilbage til Lagtingshuset, hvor lagmanden holder sin åbningstale.

Der har altid været ceremonier omkring Lagtingets begyndelse på Olajdag. Man ved fra gamle kilder, at der kom mange mennesker til Tórshavn for at overvære begivenheden. Det var begyndelsen til Ólavsøka som national højtid. Fx står der i fårebrevet fra 1298, hvornår er årets frister for inkassosag. Én af de tre er Ólavsøkan.

I dag er lagtingsprocessionen en fast del af Olajfestlighederne. Den afspejler den gamle forbindelse mellem ting og kirke. Og de mange mennesker, som hvert år skuer processionen af lagtingsmænd, præster og embedsmænd fra Lagtingshuset til Domkirken og tilbage igen, forventer at se denne begivenhed som en naturlig del af den nationale højtidelighed.

Olajaften (Ólavsøkuaftan) (28. juli) er der også kaproning i Tórshavn. Det er årets sidste regatta i Færø-mesterskabet og højdepunkt. Olajudstillingen i Nordens Hus på Færøerne og Olajkoncerten er yderlige attraktioner for alle verdens færinger og turister.

Den danske forfatter Lisbeth Nebelong skriver i sin roman Når engle spiller Mozart:

I Olajdagene er den i forvejen store færøske gæstfrihed uden grænser. Gæster, der selv medbringer drikkevarer, modtages måske nok med særlig varme, men der skeles ikke småligt til hverken nationalitet, social rang eller politisk observans. Alle døre og hjerter står på vid gab, og enhver, der har lyst, er velkommen inn á gulvið og spise, drikke og danse med.

Hilsen til Olaj er på færøsk: Góða Ólavsøku!

Eksterne henvisninger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: