Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ørkened

Ørkened er en landsby i det nordlige Skåne, der i dag stort set er overgået til at hedde Lønsbod (Lönsboda). Mens Oradour-sur-Glane og Lidice er gået over i verdenshistorien, har man aldrig givet Ørkened ringeste plads i Danmarkshistorien på trods af at den skånske landsby led samme skæbne som den franske og czekiske martyrby. Den 22. og 23 april 1678 skulle alle mænd mellem 15 og 60 år myrdes, alle huse og gårde nedbrændes. Det var svenske-kongen Karl XI der udstedte ordren, og det var oberst Nils Skytte, der førte den kongelige befaling ud i livet. Det lykkedes ham dog ikke at forhindre, at en del af byens drenge og mænd nåede at flygte ind i de omkringliggende store skove.

Ørkened skulle udslettes fra Jordens overflade fordi indbyggerne bevarede deres troskab mod det gamle fædreland Danmark, og snaphanerne og friskytterne i området gav svenskerne så mange kvaler, at der skulle statueres et advarende eksempel. Ikke alene Ørkened, men også det nærliggende Gemsø (Jämshög) og Gammelstrup (Gammalstorp) i Blekinge blev beordret udraderet. Men selv for Karl XI blev det for meget. Efter at de blodige gerninger var gennemført i Ørkened, blev Gemsø og Gammelstrup benådet.

Karl XIs ordre til Nils Skytte om at "nedhugge alt mandskab, som kan bære gevær, skåner alene kvindekøn og børn, men opbrænder gårdene, efter alt kvæg og viktualier er udbårne og salverede, givende alt øvrigt, hvad han finder, til plyndring", er i dag bevaret i det svenske rigsarkiv. Det har dog ikke hindret f.eks. den svenske professor Alf Åberg, chef for krigsarkivet, at i "Den Svenska Historien", bind 5, gøre påstanden: "en hel socken, Örkened, brändes av snapphanarna."

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: