Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Osama bin Laden

Sheikh Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin (født i Riyadh i Saudi-Arabien i 1957), bedre kendt som Osama bin Laden (أسامة بن لادن) kommer fra en familie af entreprenører tæt knyttet til den saudiske kongefamilie.

Han studerede religion og ingeniørvidenskab, samtidig med at han var med i ledelsen af familiens virksomheder. Hans stærke religiøse overbevisning fik ham i 1973 til at slutte sig til de lokale islamiske grupper, og i 1979 drog han til Afghanistan, efter at det daværende Sovjetunionen havde invaderet landet.

Han var med i kampene mod besættelsesmagten og oprettede træningslejre. Her bevæbnede han arabiske frivillige og finansierede deres rejse til Afghanistan. Det var der han opbyggede en forbindelse til arabiske bevægelser i hele den muslimske verden.

Osama bin Laden er mistænkt for at finansiere en serie bombedrab over de senere år, fx mod USA's ambassade i Nairobi, Kenya den 7. august 1998. Han menes at stå bag en række omfattende foreninger: Den Internationale Islamiske Front, Den islamiske Hær og Al-Qaida.

Efter angrebene mod ambassaderne i Nairobi og Dar es-Salaam i 1998 affyrede USA omkring 100 cruise-missiler mod nogle baser i Afghanistan og en lægemiddel ± medicinfabrik i Sudan i Nordøstafrika. Missilerne gjorde ingen større skader på baserne, men gjorde Osama bin Laden til en helt i den muslimske verden.

Et år efter kunne den arabiske tv-kanal "Al-Jazeera" den 9. august 1999, fortælle at 2 militærfly fra USA var landet i Pakistan med kommandostyrker, der skulle slå til mod Osama bin Laden og hans terrornetværk.

Efter terrorangrebet den 11. september 2001 mod World Trade Center i USA blev mistanken rettet mod bin Laden og hans Al-Qaida netværk. Den 20. september opfordrede et råd af afghanske religiøse lederee Talibanstyret til at anmode bin Laden om at forlade Afghanistan.

Osama bin Laden's skæbne er pt. uvis, men Al-Jazeera formidler af og til lydbånd, der hævdes at være fra Osama bin Laden.

Se også

Al-QaidaDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: