Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Popol Vuh

Popol Vuh ("Rådsbogen") er en maya-bog med skrifter indeholdende mayaernes skabelsesberetning efterfulgt af de religiøst vigtige historier om helte-tvillingerne.

Den bedst kendte og mest komplette udgave af Popul Vuh er i quiché-folkets mayasprog. Efter Spaniens erobring af Guatemala, lavede nogle mayaer i hemmelighed kopier af de gamle hieroglyf-bøger, men med anvendelse af latinske bogstaver. En af disse bøger blev opdaget omkring 1702 af en præst ved navn Francisco Ximénez i den guatemalanske by Chichicastenango, og til hans ære kopierede Fader Ximénez bogen i stedet for at brænde den, desuden tilføjede han en spansk oversættelse. Denne kopi endte i San Carlos-universitetets bibliotek i Guatemala City, hvor den blev opdaget af Etienne Brasseur de Bourbourg og Carl Scherzer i 1854. De udgav nogle få år senere franske og spanske oversættelser, de første af mange oversættelser, som har sørget for at Popul Vuh lige siden har været tilgængelig i bogform.

Efter de mytologiske afsnit fortsætter manuskriptet med detaljerede oplysninger om grundlæggelsen af Quiché-kongedømmet og dets historie i Guatemala; samt forbinder den kongelige familie med de legendære guder, for at gøre gældende at styret foregik med guddommelig ret. Manuskriptet befinder sig nu i Newberry Library i Chicago, USA.

Præ-columbiansk maya-begravelseslertøj indeholder ofte afsnit af teksten i Popul Vuh lavet med hieroglyffer og illustrationer af scener fra legenderne. Nogle historier fra Popul Vuh blev fortsat fortalt af moderne mayaer som folkesagn; historier optaget af antropologer i det 20. århundrede kan have bevaret dele af de gamle sagn i mere komplette udgaver end Ximénez' manuskript.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: