Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Retskrivning

Retskrivning eller ortografi er et sæt regler for, hvordan man staver rigtigt på et sprog. Reglerne dannes ud fra én af de talte varianter af sproget, og det er ofte tilfældigheder, der bestemmer, hvad der skal være normsættende for retskrivningen. Omvendt kan det have afgørende betydning for et folks identitet, hvis der i tide bliver dannet en skriftlig sprognorm.

Som eksempel kan nævnes Christian III's Bibel, der blev normdannende for dansk skriftsprog. Det var tilfældigheder, der bestemte, at det blev sjællandsk talesprog som dannede forlæg. Omvendt betød den oversatte bibel, at dansk blev et sprog, man måtte regne med.

Tilsvarende blev det bestemmende for deres sprogs skæbne, at det lykkedes waliserne at få oversat og trykt en bibel, inden de blev endegyldigt underlagt England. I dag er cymraeg (walisisk) vel nok det mest levende og naturligt brugte af de keltiske sprog.

Se også

Ekstern henvisningDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: