Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Retskrivningsordbogen

Retskrivningsordbogen er en ordbog udgivet af Dansk Sprognævn, med det formål at fastlægge den officielle retskrivning for det danskee sprog. Navnet forkortes nogle gange uofficielt til RO.

Som det står i retskrivningsloven så skal Retskrivningsordbogen følges af alle dele af den offentlige forvaltning, af Folketinget og myndigheder med tilknytning til Folketinget samt af domstolene. I praksis bliver den dog også fulgt af de fleste andre dansktalende.

1. udgave af Retskrivningsordbogen udkom i 1986, 2. udgave udkom i 1996 og 3. udgave i 2001.

I 2004 udgav Dansk Sprognævn hæftet Kommaregler som erstatter kommareglerne i 3. udgave af Retskrivningsordbogen. Ændringen er mest af redaktionel art. 3. udgave af Retskrivningsordbogen opererer med 2 kommasystemer kaldet de nye kommaregler og de tradionelle kommaregler. Begge systemer bygger på en grammatisk analyse med sætningenen som grundliggende enhed. I Kommaregler slås de to kommasystemer sammen til ét fælles grammatisk komma, men der er stadig valgfrihed på de områder hvor de 2 forrige kommasystemer var forskellige. Det er således stadig frivilligt om man vil bruge de såkaldte startkommaer foran ikke-parentetiske ledsætninger.

Relevant litteratur

  • Sven Tarp: "Kritiske bemærkninger til den officielle danske retskrivningsordbog", i LexicoNordica 9-2002, 195-208.

Eksterne linksDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: