Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Rom (hukommelse)

Rom kort fortalt

Rom er et
akronym for read only memory (på dansk: Hukommelse der kun kan læses fra), og er en form for hukommelse til brug i computere. Som navnet antyder kan computeren kun læse den information der er lagret i denne type hukommelse, men modsat en anden slags computer-hukommelse kaldet ram kan computeren ikke selv ændre eller slette noget i en indbygget rom-hukommelse. Til gengæld har alle former for rom den fordel overfor ram, at de bevarer deres indhold selv om strømforsyningen til dem afbrydes.

Anvendelser

Netop fordi hukommelse af rom-typen altid bevarer sit indhold, bruges den ofte til "opstarts-programmer" for computere: Så snart strømmen til en computer tændes, vil dens mikroprocessor forvente ordrer om hvad den skal gøre, og disse ordrer findes i "almindelige" computere i den såkaldte BIOS; et program der er anbragt i en rom-kreds.

En lommeregner er et lille computersystem, som fra et rom-lager kan hente programinstruktioner der styrer hvordan systemet skal aflæse tasterne, behandle informationerne, og udlæse resultaterne i displayet. Tilsvarende er vaskemaskiner, videobåndoptagere og meget andet elektonisk udstyr styret af små computersystemer der i vid udstrækning har al fornøden programkode liggende i rom.

Forskellige slags rom

For at kunne bruge rom til noget fornuftigt, skal der i sagens natur noget "meningsfuldt indhold" ind i en rom-kreds til at starte med, og den væsentlige forskel mellem de forskellige slags rom ligger i hvordan man bibringer dem dette meningsfulde indhold: rom-typerne ovenfor er nævnt i den rækkefølge de er blevet udviklet: Det ses hvordan udviklingen går i retning af en slags "smart ram-hukommelse" som ikke mister sit informationsindhold hvis strømmen til hukommelseskredsløbet forsvinder.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: