Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Sapir-Whorf-hypotesen

Sapir-Whorf-hypotesen er en kontroversiel lingvistisk hypotese opkaldt efter Edward Sapir og Benjamin Whorf. Den siger at ikke alle en persons tanker kan forstås af en anden person som bruger et andet sprog, fordi måden man tænker på, er stærk påvirket af hvilket modersmål man har.

Ideen blev først fremlagt af Sapir i 1929, men blev først udbredt i 1950'erne efter hans død. Den er blevet kraftigt angrebet af tilhængere af Noam Chomsky i de efterfølgende årtier. I dag tror de fleste lingvister kun at sproget kan have en vis effekt på tankerne.

Centralt i Sapir-Whorf-hypotesen er ideen om lingvistisk relativitet - dvs. at betydningsafgrænsningerne mellem ordene på et sprog ofte er vilkårlige og særegne for sproget. Sapir og Whorf gik et skridt videre ved at argumentere for at en persons verdensopfattelse i høj grad er bestemt af ordforrådet og syntaksen i hans eller hendes sprog.

James Cooke Brown konstruerede i 1955 kunstsproget loglan med det formål at teste hypotesen.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: