Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Saturn 5-raket

Saturn 5-raketten er den største type rumraket som NASA udviklede først og midt i 1960'erne: Det er en tretrins-raket der blev brugt til at opsende visse af Apollo-programmets fartøjer samt i Skylab-projektet. Selve raketten er knap 85 meter høj og vejer (ved jordoverfladen) godt 2700 ton inklusive brændstof - monteret med en Apollo-nyttelast måler hele komplekset 111 meter. Den kan bringe en nyttelast på 47 tons til Månen, eller sætte 118 tons i kredsløb om Jorden. Rakettens første og andet trin alene kan bringe 75 tons i en lav bane om Jorden - det var netop det man benyttede sig af i Skylab-projektet.
Indtil Saturn 5-raketten var driftsklar, prøvefløj man Apollo-fartøjer med dens forgængere, Saturn 1 og Saturn 1B.

Saturn 5-rakettens bestanddele

Saturn 5-raketten er en tretrinsraket: Hvert trin er en raket i sig selv, og de brænder efter tur, hvorefter de skilles fra resten af raketten/nyttelasten. Fordelen herved er, at man ikke bruger energi på at løfte tomme tanke, inaktive motorer m.v. længere end nødvendigt.

Første trin kaldes S-1C: Det er godt 42 meter langt og 10 meter i diameter, og vejer 130 ton ud over de 2000 tons flydende ilt og kerosen det indeholder. Det er udstyret med fem Rocketdyne F-1-motorer, som brænder samtidigt i 150 sekunder. Hver af disse motorer er ca. 3,6 meter høj og vejer 1,8 tons, og kan løfte hvad der svarer til knap 700 tons ved jordoverfladen.

Andet trin har typebetegnelsen S-2 og er knap 25 meter lange og, som førstetrinnet, 10 meter i diameter. Det har 5 Rocketdyne J-2-motorer, som i 390 sekunder yder en samlet løftekraft svarende til tyngden af 526 ton ved jordoverfladen. Vægt: 34 tons plus 424 tons drivmidler; flydende ilt og brint.

Tredjetrinnet hedder S-4B, og det er knap 18 meter højt og måler 6,6 meter i diameter: Det har en enkelt af de samme Rocketdyne J-2 motorer som andettrinnet har fem styks af. Trinnet vejer 10 tons og rummer dertil 104 tons flydende ilt og brint: Dette rækker til 500 sekunders drift, hvorunder der udvikles en trykkraft svarende til tyngden af 105 tons.

Lige over tredjetrinnet findes et 1,6 ton tungt "instrument-modul" med batterier, måle- og telemetri-udstyr m.v. som bruges til at styre og overvåge raketten under opsendelsen.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: