Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Sokrates

Sokrates (470 f.Kr-399 f.Kr). Græsk filosof.

Table of contents
1 Kilder
2 Liv
3 Filosofi
4 Kilder
5 Eksterne henvisninger

Kilder

Sokrates skrev ikke selv bøger. Kilderne til Sokrates er først og fremmest filosofferne Platon og Aristoteles, officeren Xenofon og komediedigteren Aristofanes. Perspektivet er forskelligt. For Platon var Sokrates det gode menneske og den store lærer. Platon benytter med tiden også Sokrates som talerør for sin egen filosofi i sine dialoger, hvilket komplicerer tingene en del. Xenofon ser i højere grad end Platon Sokrates i et lidt konservativt lys, som fornuftig borger. Aristofanes gør omvendt i sin komedie Skyerne nar af Sokrates, der stiller spørgsmål om alt - også de mest idiotiske ting.

Liv

Sokrates brugte sandsynligvis en stor del af sin tid på at gå rundt og diskutere filosofi med borgerne i Athen. På den måde er han billedet på filosoffen, hvis tænkning bliver en livsstil. I 399 f.Kr. blev han dødsdømt for blasfemi og for at forføre ungdommen. Efter domsfældelsen, men før straffastsættelsen foreslår Sokrates domstolen frækt, at han straffes med gratis bespisning på rådhuset. Denne ære tilfaldt normalt borgere, der havde udmærket sig i sport eller krig. Denne frækhed medførte muligvis hans dødsdom.

Det kan være svært at forstå for nutidsmennesker hvorfor han blev dødsdømt, men der skulle ikke så meget til at få en dødsdom inden at man fik fængsler, og med blasfemi menes der at han kæmpede imod samfundes demokratiske ånd, kaldet gudinden Athene. Han kæmpede altså imod den gældende samfundsorden. Man kunne også have givet ham en bøde, men han have ingen penge så det ville bare have været hans kone Xantippe og hendes familie, som måtte betale.

Sokrates fik chancen for at stikke af fra dødsdommen, som det var almindeligt, men valgte at blive og modtage sin straf, frem for at gå i landflygtighed.

I den filosofiske tradition betragtes Sokrates som lidt af en helt, der døde for filosofiens og sandhedens skyld. Og som en oprører imod dem der tror at de ved noget.

Historikeren I.F. Stone giver et andet billede af Sokrates. Sokrates var ifølge Stone en elitær anti-demokrat og en trussel for det frie samfund.

Filosofi

Uretfærdigt beskyldtes Sokrates for at være sofist, men dette må siges at være forkert. Tværtimod troede han i modsætning til de relativistiske sofister på en universel sandhed og noget universelt godt og skønt, og han havde modvilje imod retorik og overfladisk veltalenhed. Samtidig kritiserer Sokrates under et symposium om eros, i dialogen Symposion, den overfladiske fysiske kærlighed, og forsvarer den åndelige. Den unge Alkibiades lovpriser i dialogen Sokrates, for selv om han udenpå er grim, besidder han indre skønhed.

Sokrates mener også, at dyd er viden. Indser man hvad det rette er, vil man automatisk handle rigtigt. Man kan ikke skade det vidende og gode menneske, men derimod kan mennesker skade sig selv ved at begå onde og forkerte gerninger.

Sokrates' bidrag til den pædagogiske filosofi er den maieutiske metode. På græsk betyder maieutikos jordemodergerning eller obstetrik. Læreren er altså en slags jordemoder for en viden som eleven i forvejen besidder.

I dialogen Menon viser Sokrates hvordan selv en uvidende slavedreng kan bringes til at indse matematiske sandheder. Men man kan ikke dybest set lære en anden noget. Vi har alle en viden i os, og den gode lærer kan ved sin undervisning bringe denne frem.

Kilder

  • I.F. Stone, The Trial of Socrates
  • Platon, Sokrates forsvarstale. Frederiksberg, Det lille forlag 1998.
  • Platon, Symposion. Gyldendal, 1998. 1. udgave, 19. oplag.
  • Platon, Menon

Eksterne henvisninger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: