Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Solformørkelse

Solformørkelse opstår, når Månen i sin bane om Jorden kommer mellem Jorden og Solen, således at et område pludselig henligger i mørke for en kort stund - højest 3-4 minutter. Solformørkelser opdeles i to typer: Der er totale formørkelser hvor solen, for en beskuer på jorden, er helt dækket af månen, og så er der delvise, eller partielle formørkelser, hvor kun en del af solskiven er dækket. Ved partielle solformørkelser kan Månen enten passere lidt "ved siden af" den direkte position mellem beskueren og Solen, så det ser ud som om der er "taget en bid" af solskiven, eller Månen kan befinde sig i eller nær apoapsis (det punkt i sin bane hvor den er længst fra Jorden), så den tilsyneladende er "for lille" til helt at dække solskiven; dette giver anledning til en ringformet formørkelse, hvor Solen ligner en ring frem for en "massiv" skive.

Månens gennemsnitsafstand til Jorden øges ganske lidt (af størrelsesordenen 3 cm pr. år), så i en fjern fremtid vil beskuere på Jordoverfladen i bedste fald kun kunne opleve ringformede formørkelser.

Hvis man vil betragte en solformørkelse, skal man huske, at bortset fra når solen er helt væk, er det stadig skadeligt for øjnene at kigge direkte på solen. Det er derfor tilrådeligt at beskytte øjnene. Almindelig solbriller er ikke nok, der skal noget meget mørkere til.

I de få minutter en solformørkelse varer, får man en sjælden lejlighed til at studere solens korona; en glødende "strøm" af plasma der strømmer ud fra soloverfladen i stråler eller "totter". For at kunne studere denne korona ud over ved de sjældne "naturlige" solformørkelser har man konstrueret særlige teleskoper med en indbygget, ugennemsigtig skive der dækker for selve Solens stærke lys; et sådant instrument kaldes en koronagraf.

Et tilsvaren fænomen er måneformørkelse, hvor det er jorden, der skygger for månen, der således bliver meget mørk at se på.


Se galleriet
»« i .


Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: