Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Struensee

Johann Friedrich Struensee, 1731-1772 var en dansk læge og politiker født i Halle i Tyskland
Livlæge for Christian 7 fra 1759.

I begyndelsen af 1770 udnævnes Struensee til kabinetssekretær for dronning Caroline Mathilde og til forelæser for kong Christian 7. Han opgiver sin lægegerning og bliver politiker. Struensee bliver den forsømte 19-årige Caroline Mathildes elsker og får efterhånden mere og mere magt. I september 1770 skaffer Struensee sig af med udenrigsminister J.H.E. Bernstorff. Anledningen er, at Bernstorff har sendt to orlogsskibe på straffeaktion mod de algierske pirater. Togtet ender som en katastrofe. I december overtaler han kongen til at opløse statsrådet og indføre et kabinetsstyre med ham selv i rollen som kongens eneste minister.

Sommeren 1771 udnævner Struensee sig selv til geheimekabinetsminister og kan nu udstede kabinetsordrer på egen hånd. Kongens sindssygdom forværres, og Struensees magt er nu reelt ubegrænset. Struensee gennemfører hastigt en række reformer: Offentlige ansættelser skal udelukkende ske efter kvalifikationer, statens bureaukrati forenkles, og godsejernes indflydelse mindskes. Skole- og sundhedsvæsenet skal forbedres. Helt i oplysningstidens ånd afskaffer Struensee censuren og indfører trykkefrihed.

Denne udnyttes prompte til at udgive smædeskrifter om hans forhold til den unge dronning. Han skærer ned på tildelingen af ordener og forbyder anvendelse af tortur inden for retsvæsenet osv. Han afskaffer også en række hævdvundne helligdage. Forordningerne kommer i én strøm. En af dem er afsættelse af Københavns magistrat med den begrundelse, at byen styres for dårligt. Struensee fremsætter næsten 2.000 forordninger i sin magtperiode. De mange reformer møder modstand og skaffer Struensee mange fjender. Endelig udnævner han sig selv og vennen Enevold Brandt til lensgrever. Den 7. juli 1771 nedkommer Caroline Mathilde med en datter, prinsesse Louise Augusta. Pigen lyses dog i "kuld og køn", det vil sige, at kongen anerkender slægtskabet. Den almindelige mening er dog, at Struensee er faderen. Under Struensees styre blev i 1771 gennemført en forordning om, at alle huse i de større danske byerer skulle forsynes med påmalede gadenumre.

Natten mellem den 16. og 17. januar 1772 bliver Struensee og Brandt arresteret og smidt i fængselsceller i Kastellet. Hovedanklagen mod Struensee er magtmisbrug og hans forhold til dronningen. Brandt anklages for ved flere lejligheder at have pryglet kongen. Begge kendes skyldige i majestætsfornærmelse, Christian 7. underskriver dødsdommen, og denne eksekveres ved halshugning den 28. april på Østerfælled.


Denne artikel var dagens artikel den 17. januar 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: