Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Tenochtitlán

Tenochtitlán var hovedstad i det aztekiske rige og var bygget på en ø i Texcoco-søen i hvad der nu er det centrale Mexico. Byen blev ødelagt i 1520'erne af spanske conquistadorer, Mexico City blev opført som erstatning og det meste af Texcoco-søen blev gradvist afvandet.

Mange forskellige stammer nåede frem til søens bredder uden at slå sig ned permanent og uden at etablere kulturer, som var vigtigere end andre kulturer i den sydøstlige del af det nutidige Mexico. Først da aztekerne kom dertil fra vest, fik området sin store betydning.

Aztekerne kom dertil ifølge en gammel legende, som havde profeteret at de ville finde et sted til deres nye by, hvor en mytisk åbenbaring ville blive opfyldt; en ørn der åd en slange mens den sad på en kaktus. Aztekerne oplevede åbenbaringen i et område, der den gang var en lille, sumpet ø i Texcoco-søen. Det afskrækkede dem ikke, de opfandt chinampa-systemet til udtørring af området, ved at lave små jordlodder, hvor de fremstillede al den mad, de havde brug for. Da tilstrækkeligt med land var udtørret, begyndte de at bygge. Tenochtitlán (byens navn på sproget nahuatl) blev grundlagt i 1325.

En blomstrende kultur udviklede sig og aztekernes rige begyndte at dominere andre stammer over hele Mexico. Øen blev løbende udvidet, efterhånden som Tenochtitlán voksede, og endte med at blive den største og mest magtfulde by i Mesoamerika. Der blev etableret kommercielle handelsruter, hvor varer fra fjerne egne som den Mexicanske Golf, Stillehavet og måske endda Inkariget blev fragtet på.

Byen var forbundet til fastlandet med en række bredde dæmninger med broer. En række kanaler løb gennem byen, så alle bydele var tilgængelige både til fods og ved hjælp af kano.

Efter en oversvømmelse af Texcoco-søen, blev byen under Kejser Auitzotl genopbygget i en stilart, der gjorde den til en af de prægtigste byer nogensinde i Mesoamerika.

Den spanske conquistador Hernán Cortés ankom til Tenochtitlán den 8. november 1519. Den aztekiske hersker Moctezuma II, troede at Cortés var den tilbagevendte gud Quetzalcoatl og bød ham velkommen med stor pomp. Nogle af conquistadorerne havde været så vidt omkring, som til Venedig og Konstantinopel, og mange sagde at Tenochtitlán var en lige så stor og flot by som nogen anden by de havde set.

Cortés og hans mænd erobrede byen den 13. august 1521, efter flere års kamp som ødelagde det meste af den. Resten af byen blev enten ødelagt, nedtaget eller begravet efterhånden som Mexico City blev bygget ovenpå.

Præcolumbianske kulturer (til 1500 e.Kr)
Mellemamerika: Teotihuacán | Toltekerne | Aztekerne | Tenochtitlán | Mayaerne | Chichén Itzá | Zapoteker | Olmeker
Andeskulturerne: Inkaerne | Mochica | Machu Picchu | Tiwanaku | Chan Chan
Nordamerika: Anasazi | Natchez
Se også: Andre indgange til historienDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: