Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Terning

=Dansk artikel=

Terning er en tredimensionel, lukket, geometrisk figur med tolv linjer med samme længde og placeret retviklet tre og tre.

Et ternings størrelse angives med sidelængden l.

Table of contents
1 Se også
2 Tre dimensioner
3 Fire dimensioner
4 Arbitrære dimensioner
5 Se også
6 Fremmede lænker

Se også

=Oversat artikel=

Tre dimensioner

Terning

Klik på billedet for større version.
Klik for omdrejende version.
Type Platonisk
Sideflade kvadrat
Sideflader 6
Kanter 12
Hjørner 8
Sideflader ved hvert hjørne 3
Hjørner ved hvert sideflade 4
Symmetrigruppe octaedralsk (Oh)
Duelle (?) polyeder octaeder
Egenskaber regulær, konveks, zonoeder
En terning (eller hexaeder) er et
platonisk legeme som består af seks firkantede sideflader, med tre der mødes ved hvert hjørne. Terningen er en særlig type kvadratisk prisme, af rektangulær parallelepiped (?) of af triangulære trapezoeder, og er duelle (?) til oktaedret. Kanoniske koordinater til hjørnene af en terning med midpunkt i origo er (±1,±1,±1), mens "interior"en af den samme består af alle punkte (x0, x1, x2) med -1 < xi < 1.

Arealet A og volumnet V af en terning med sidelængde a er:

En terning kan indskrives i et dodekaeder sådan at hvert hjørne af terningen svarer til et hjørne af dodekaedret og hver kant er en diagonal i én af dodekaedrets sideflader; ved at tage alle sådanne terninger opstår den regulære sammensætning (?) af fem terninger. Sammensætningen af to tetraedre er dannet fra terningen i en sådan måde. Terningen er unik iblandt de platoniske legemer i at den kan dække (tile ?) rummet fuldstændigt, og finder mange brug af denne grund. For eksempel presses sukker tit til terninger som indeholder en passende mængde til at forsøde drikke, og den kendte sekssidet terning er terningformet. (At en terning er terningformet er ikke så indlysende som det lyder i den engelske version.) Se evt et mærkeligt billede men tvivlsom relevans (som dog indeholder nogle terninger) i af artiklen.

Fire dimensioner

I den firedimensionelle geometri har modparten til terningen et særligt navn - en tesserakt, tesseract, eller noget i den retning, og hyperterning.

Arbitrære dimensioner

I et n-dimensionelt rum kaldes modparten til figuren en n-dimensionelt terning, eller bare terning, hvis det ikke skaber forvirring.

Se også

Fremmede lænkerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: