Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Bogbind

Et bogbind beskytter bladene i en bog.

Se også

Historie

I
antikken beskyttedes bøgerne, dvs. pergamentkodekserne, ved skindfoderaler, ombundne med remme. Bogbind i nutidens forstand kendes derimod først fra den tidlige middelalder; man har fundet ægyptiske papyrusbøger med bind lavede af kasseret papyrus, betrukket med ornamenteret læder.

I Europas klostre indbandt munkene håndskrifterne i træplader, betrukne med skind og beslåede med søm med store halvkugleformede hoveder; de kostbareste skrifter fik dog bind af drevet metal, forsynet med relieffer eller med indlagte ædelstene, broderede stoffer eller endelig kunstfærdigt emaillearbejde.

Man anvendte allerede tidligt lædersnit til dekoration af bindenes sider; i slutningen af middelalderen begynder man at bruge graverede stempler til blindtryk. I 15. årh. synes bogbinderiet at være drevet enkelte steder som selvstændigt håndværk, men i øvrigt var længe efter bogtrykkerkunstens opfindelse bogtrykkerne tillige bogbindere og boghandlere.

Fra ca. 1500 begyndte italienerne at bruge pap som materiale til bindets sider i stedet for træ, og makulatur fra bogtrykkerierne samt ituskårne Håndskrifter blev anvendte meget hertil. Fra noget tidligere tid kendes forgyldning (på bind fra Venedig); den brugtes til titlerne, som anbragtes på bøgernes forreste plade, da bøgerne lå paa pulte og ikke stod i hylder; af samme Grund var bindets sider forsynede med de ovenfor omtalte sømhoveder eller med knapper af ben eller metal, for at skindet ikke skulde ridses. Foruden på forsiden blev titlen ofte skrevet på nederste snit, hvor den jo kunde ses, når bogen lå på pulten.

I det 16. årh. begyndte man at stille bøgerne på hylder, men man lod da forsnittet vende udad og skrev titlen på dette, medens ryggen vendte indad og ofte var rigt ornamenteret; først fra 17. årh. stilledes bøgerne som nu med ryggen udad, og man lagde sig da efter at marmorere eller forgylde snittene og sætte titlen paa ryggen (rygtitel).

Fra Italien førtes håndforgyldningen videre, først til Frankrig, hvor den siden har udviklet sig i rigt mål, senere til England. Tyske bogbindere anvendte derimod i 16. og 17. årh. mest blindtryk, og dette efterlignedes også i de nordiske lande.

Det almindeligst benyttede skind til større bøger var svineskind; både i Italien og Spanien anvendtes tillige i udstrakt grad pergamentbind, de spanske med karakteristiske stropper i stedet for de ellers alm. spænder; engelske bind er oftest af mørkt marmoreret kalveskind; fra Holland er de såkaldte »Hornbind« almindelige; de bestod af helt pergament med spejl og nlindtryk. Fra dette land stammer også halvbind med ryg af rødt Fåreskind og marmoreret papir. Papir anvendtes i det hele alm. fra 18. årh., da de billigere halvbind begyndte at komme frem. Også m.h.t. ornamentikken har de enkelte lande deres ejendommeligheder; på engelske bind træffes ofte Tudor-rosen, på franske den franske lillie, på tyske Luthers eller Melanchthons portrætter og så fremdeles.

(fortsættes)
Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens konversationsleksikon 2. udgave (1915 - 1930). Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.