Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ordbog

En ordbog er et opslagsværk, der indeholder sproglige og faktuelle oplysninger om et sprogs ordforråd med forklaringer på det samme sprog og/eller med oversættelse til et andet sprog. De fleste ordbøger ordner opslagsordene i alfabetisk rækkefølge, men nogle ordbøger ordner opslagsordene efter fagemner.

Man kan skelne mellem forskellige slags ordbøger:

  • En etsproget (monolingval) ordbog behandler kun et sprog, fx Nudansk Ordbog
  • En tosproget (bilingval) ordbog behandler to sprog, fx en dansk-engelsk ordbog
  • En almensproglig ordbog behandler de almindelig ord i et sprog, fx dansk
  • En fagordbog behandler sproget inden for et eller flere fagområder.
  • En fagordbog, der behandler mange forskellige fag, fx en erhvervsordbog, kaldes en flerfagsordbog
  • En ordbog, der behandler et enkelt fag, fx en juridisk ordbog, kaldes en enkeltfagsordbog
  • En ordbog, der behandler en del af et fagområde, fx en kontraktretlig ordbog, kaldes en delfagsordbog

Den videnskabelige disciplin, der beskæftiger sig med fagordbøger hedder fagleksikografi, som også hentyder til ordbogens forlængelse: et leksikon og en encyklopædi.

Den videnskabelige disciplin, der beskæftiger sig med den teoretiske og praktiske udarbejdelse af ordbøger kaldes leksikografi, og kan inddeles i undergrupper, fx fagleksikografi, der er videnskaben om udarbejdelse fagordbøger. En person, der beskæftiger sig med teoretisk og/eller praktisk leksikografi kaldes en leksikograf.

Alle ordbøger er udarbejdet med det formål at opfylde en eller flere funktioner. Man skelner mellem to hovedtyper af ordbogsfunktioner. De kommunikationsrelaterede funktioner henviser til ordbogen som hjælpemiddel til at forstå tekster, producere tekster, revidere tekster eller oversætte tekster. De vidensrelaterede funktioner henviser til ordbogen som hjælpemiddel "hvis du vil vide mere" om et specifikt emne eller bare vil opbygge viden mere generelt. Når man skal udarbejde en ordbog, skal man sørge for, at ordbogens oplysninger passer til ordbogens funktion.

Normalt er der for hvert ord en eller flere af følgende type oplysninger: retskrivning, betydning(er), eventuelle synonymer, grammatik herunder f.eks. tilhørsforhold til ordklasser og bøjningsformer, eksempler på ordets anvendelse, ordets udviklingshistorie (etymologi), ordets udtale f.eks. i lydskrift og hvordan ordet oversættes til et andet sprog.

Den mest udbredte danske ordbog er formentlig retskrivningsordbogen, udarbejdet af Dansk Sprognævn, som dog kun indeholder få oplysninger om hvert ord. Andre ordbøger forsøger at være mere omfattende, som for eksempel Ordbog over det danske sprog. Den mest omfattende og mest brugte internet-ordbog over det moderne danske sprog og sprogbrug er Den Danske Netordbog fra Center for Leksikografi. Atter andre fokuserer på et mindre emneområde, som for eksempel EDB-Ordbogen. Mere specielle typer af ordbøger er f.eks. rim-, synonym-, slang-, krydsords- og antonym-ordbøger. Sådanne ordbøger behøver dog ikke, eller kun delvis, at være ordnet alfabetisk, men opstilles ofte efter andre principper. Online-ordbogen er muligvis ved at udvikle sig til sin egen genre idet informationsteknologien f.eks. muliggør udstrakt brugerdeltagelse, og derved giver gode muligheder for at udarbejde alternative ordbøger.

Table of contents
1 Litteratur
2 Online-ordbøger
3 Eksterne henvisninger

Litteratur

  • Henning Bergenholtz og Sven Tarp (red.): Manual i fagleksikografi. Systime, 1995. ISBN 87-7783-453-4.
  • Sandro Nielsen: "Anmeldelse af ordbøger". I: LexicoNordica 10-2003, 27-44.

Online-ordbøger

Eksterne henvisninger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.