Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Binær

Dobbelt, tvilling-.

Det binære talsystem består kun af to tal: 1 og 0. Det anvendes ved fx lagring af data på medier som hulkort/-strimmel, Magnetbånd, fx DAT, Magnetstribe fx på id-kort, kreditkort etc, cd, DVD og HardDisk. Det bruges også til lagring af maskinkode, normalt i ram og på harddisk.

Det binære talsystem er dog ikke opfundet til brug for computersystemer, men er opfundet længe før år 0, angiveligvis af Pingala i "Chhandah-shastra" (ml. femte og andet århundrede før kristus).

Det binære talsystems logik

Binære tal læses fra højre mod venstre. Det første tal, altså længst mod højre, repræsenterer tallet 1. Det næste repræsenterer 2. Herefter 4. Så 8. Tallet til venstre for det forrige er hele tiden af dobbelt værdi. Man kan angive 0 eller 1 ved hver position, således at tallet "10" er tallet 2 i titals-systemet. "110" er således 6, fordi den yderste venstre position angiver 4, den næste 2.

I computersammenhænge kalder man et 1-tal for on (tændt) og 0 for off (slukket). Tallets værdi er summen af de tændte positioner. En sådan størrelse, den ene position som kun har to mulige tilstande, kaldes en bit. Dette er den mindste enhed der findes i computerens hukommelse.

En lidt større enhed, som man oftere opererer med, kaldes en byte. En byte består af 8 bits. En byte kan beskrive et tal mellem 127 og -128. 8 bits kan sammen beskrive 256 forskellige tilstandsformer eller tal.

I computeren har man valgt at bruge den første bit til at beskrive om tallet er positivt eller negativt. 0 er positiv, og 1 er negativ. Man kan måske undre sig over, at tallet går højere på den positive side, end på den negative. Men det er fordi tallet 0 stjæler en position på den positive side.


Kilder/henvisninger

Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: