Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Biologi

Biologi er studiet af liv (organismer) på jorden.

Table of contents
1 Biologiens historie
2 Personer med væsentlig indflydelse på biologiens historie
3 Se også
4 Eksterne adresser

Biologiens historie

Biologien kan føre sine rødder tilbage til det gamle Grækenland. Specielt Aristoteles (384 f.Kr. - 322 f.Kr.) gjorde mange iagttagelser om dyr og planters levevis og organiserede disse iagttagelser i teorier. Teorierne holdt sig i mere eller mindre uforandret form helt frem til 1400- og 1500-tallet.

I 1600-tallet blev mikroskopet opfundet og banede dermed vej for en mindre revolution indenfor faget. Mikroskopet var med til at rykke kraftigt til diskussionen omkring livets oprindelse, og om hvorvidt liv kunne opstå spontant. En diskussion som fortsatte helt op til Louis Pasteurs forsøg i 1800-tallet og Charles Darwins udgivelse af Arternes oprindelse (The Origin of Species by Means of Nautral Selection) i 1859. Evolutionsteorien blev udviklet af Charles Darwin og var drivkraften i de fremskridt som blev gjort indenfor biologien i de følgende år.

Wilhelm Johannsen “opfandt” navnet gen i begyndelsen af det 20. århundrede og dette sammen med opdagelsen af at arveegenskaberne ligger gemt i “kromosomerne” gjorde, at der blev gjort store fremskridt indenfor arvelighedslæren igennem den første del af det 20. århundrede. I 1953 fandt man ud af, at kromosomerne er en dobbeltspiral, som nu benævnes DNA.

Personer med væsentlig indflydelse på biologiens historie

Biologer studerer generelle principper for hvordan levende ting virker og er organiseret: Ifølge nyere forskning; bl.a. Tree of Life web project: Life on Earth bliver organismer klassificeret på en nyere måde - se i artiklerne organisme og organisme klassifikationsmetoder.

Et af de centrale emner indenfor biologi er evolution, som er en teori der oprindeligt blev foreslået af Charles Darwin. En organismes evolution kan studeres ved hjælp af molekylærbiologi, hvor man analyserer gener og proteiner. Evolution kan også studeres som palæontologer gør det, ved at studere gamle fossiler.

Svenskeren Carl von Linné var den første der forsøgte at opdele alt levende i en systematik, hans systema naturae bruges stadig (med lidt ændringer) den dag i dag.

Se også

Eksterne adresserDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: