Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Jordskælvet i det indiske ocean 2004

Jordskælvet i det indiske ocean 2004 var en serie undersøiske jordskælv udløst den 26. december 2004, det første og kraftigste af styrke 9,0 på richterskalaen vest for øen Sumatra i Indonesien, efterfulgt af flere kæmpemæssige tsunamibølger som skyllede over øene i den Bengalske Bugt og kystområder op over strandene i Indonesien, Malaysia, Thailand, Indien, Sri Lanka og over Maldiverne.

Det største undersøiske jordskælv fandt sted kl. 07.58.50 lokal tid (Sumatra, Thailand) eller 06.58.50 srilankansk tid, omkring to timer efter solopgang ved Sumatra (00.58.50 UTC eller kl. 01.58.50 dansk tid).

Epicenteret var 160 km vest for Sumatra, tæt ved øen Simeulue, og 30 km dybt.

Flodbølgerne som blev udløst, traf Sumatra kort tid efter, og de øvrige ramte kysterne nogen timer senere. De nåede Sri Lankas sydlige kyst omkring kl. 09.20 lokal tid. Nogle steder traf de strandene med en bølgehøjde på 10 meter, men lavere højder (3–6 m) var sædvanlige. Bølgehøjden afhænger blandt andet af hvor grundt det er foran stranden bølgen træffer, og hvor kraftig tsunamien som nærmer sig er.

Kraftige efterskælv pågik i timevis, de nordligste ved Andamanerne i den Bengalske Bugt; de kraftigste udløste mindre flodbølger. Mindre kraftige efterskælv fortsatte i dagevis.

Som jordskælv betragtet var dette det stærkeste i 40 år i hele verden, efter Langfredagsjordskælvet i Alaska i 1964.

Table of contents
1 Kronologi
2 Lande berørt af katastrofen
3 Dødstal i historisk sammenhæng
4 Ekstern henvisning/kilde

Kronologi

Noget senere også Koromandelkysten og Kerala i Indien.
Svagere bølger langs Malayahalvøens sydkyst; området er skærmet af Sumatra.

Lande berørt af katastrofen

Der blev fra de forskellige lande efter få timer meldt om et stort antal omkomne og savnede, og tallene øgedes for hver dag som gik. Sumatra i Indonesien var området hvor de fleste mennesker mistede livet. I alt har flere end 280.000 mennesker mistet livet.

Detaljer om Indien

Det klare flertal af dødsofre bekræftet i Indien er fra delstaten Tamil Nadu. Øgruppen Andamanerne og Nikobarerne har meldt om et højt antal savnede. Det antages at halvdelen af de indere som forventes omkommet, befandt sig på disse øer.

Da tsunamien traf Indien, blev en del af sydøstkysten skånet fordi den ligger i læ af Sri Lanka. Nord for Sri Lanka var der særlig mange omkomne langs den sydlige del af Koromandelkysten (nordlige Tamil Nadu, Pondicherry; særlig i distriktet Nagapattinam), men også mange i delstaterne Andhra Pradesh og i Orissa. Ret syd for byen Nagapattinam dræbte flodbølgen omkring 1.500 pilgrimme på det katolske valfartssted Vailankanni; intet andet enkelt sted på det indiske fastland blev ramt hårdere.

Den del af tsunamien som traf den indiske kyst efter at have passeret syd for Sri Lanka, ramte den sydlige spids af Tamil Nadu og enkelte af de sydlige distrikter i delstaten Kerala.

Detaljer om Indonesien

Indonesien havde umiddelbart før nytår bekræftet næsten 80 000 døde, for det meste i provinsen Aceh nord på Sumatra, men også nogen på vestkysten og øerne til naboprovinsen Nord-Sumatra. De suspenderede så for en periode den «officielle tælling» af omkomne på grund af det store kaos som var opstået. Senere er optællingen genoptaget, og pr. 15. januar begyndte tallet at nærme sig 120 000.

Området blev først rystet af det særdeles kraftige jordskælv som i sig selv førte til store ødelæggelser. Så fulgte indtil syv tsunamier af varierende styrke. I Aceh gik det særlig hårdt ud over provinshovedstaden Banda Aceh, som ligger ved kysten, og ved flere byer langs vestkysten. Den by som blev hårdest ramt, var Meulaboh. Øerne nærmest Banda Aceh blev meget hårdt ramt, mens den ø som ligger allernærmest jordskælvets hypocenter, Simeulue, synes at være kommet bedre fra det fordi folk umiddelbart rømte indover og op i højden, muligvis omkom bare fem personer. Naboøen Nias havde derimod større tab af menneskeliv. Også nordkysten af Sumatra blev ramt; ti meter høje tsunamier rundede spidsen af øen og rullede indover mod Malakkastrædet.

Detaljer om Malaysia

Til trods for sin nærhed til jordskælvet kom Malaysia relativt billig fra katastrofen. Det skyldes dels at landet lå i læ for Sumatra i forhold til jordskælvet, og dels at de nordlige dele af landets vestkyst som blev ramt af bølgene fik et forvarsel. Fjernsyn og radio meldte om faren, og livreddere satte røde flag op langs strandene. De områder som blev ramt, var særlig øer som Langkawigruppen og Penang. Fire provinser har meldt om omkomne: 52 i Penang, ti i Kedah, tre i Perak og én i Selangor. Der var en god del materielle skader i de samme område.

Detaljer om Maldiverne

Maldiverne erklærede national katastrofe. En tredjedel af øerne i denne østat kom fuldstændig under bølgerne – gennemsnitshøjden på landmassen i landet er knap én meter over højvandsniveauet. To tredjedele af hovedstaden Malé stod under vand efter katastrofen. Det antages at antallet af rapporterede ofre vil stige når kommunikationen til alle øerne er reetableret. Det frygtes at en mengde øer er så ødelagte at de i praksis er blivet ubeboelige.

Detaljer om Sri Lanka

Omkring 70 % af landets kyster blev ramt, særlig de kyster som vender mod øst, syd eller sydvest. De ramte distrikte var, fra nord med klokken til sydvest: Jaffna, Kilinochchi, Mullaittivu, Trincomalee, Batticaloa (alle overvejende tamilske områder); og Ampara, Hambantota, Galle og i nogen grad Kalutara (alle overvejende singalesiske områder). En mindre del af distriktet Colombo blev også ramt.

Omkring 1,5 millioner er blevet hjemløse.

Mange af de omkomne var børn og gamle. De tamilske byer Mullaittivu og Vadamaradchi East blev omtrent udraderet. I Mullaittivu blev en katolsk kirke fyldt af troende samlet til højmesse ramt, og et barnehjem med 150 forældreløse barn blev skyldet i havet. Mellem Colombo og Galle blev et tog med 1.700 passagerer ramt af bølgen - næsten alle omkom.

Kinesiske antipersonelminer af typen T-72A, efterladenskaber efter mange års kampe mellem regeringsstyrkerne og separatistbevægelsen De Tamilske Tigre, frygtes at være ført med strømmen rundt omkring i landskabet.

Detaljer om Thailand

Omkring halvdelen af de omkomne var turister, resten thailændere eller gæstearbejdere fra Myanmar. De populære turistmål Phuket og Phi Phi blev hårdt ramt, men et mindre turistområde 60 km længere nordpå, Khao Lak, gik det endnu værre for. De omkomne som de thailandske myndigheder redegjorde for inden årsskiftet, fordelte sig således mellem de berørte provinses (fra grænsen til Myanmar i nord til grænsen til Malaysia i syd):

  • 164 i Ranong
3 689 i Phang Nga (med feriestedet Khao Lak)
279 i Phuket
367 i Krabi (med Phi Phi-øerne)
5 i Trang
6 i Satun

Den markante forskel mellem Phang Nga (82%) og de øvrige fem kystprovinser (18%) kan delvis forklares med at Khao Lak næsten udelukkende havde lave bungalower nede ved strandsletten, og ikke så mange fleretages hoteller bygget tildels opover højdedrag bag stranden. Særlig mange tyskere og skandinavere holdt ferie i Khao Lak.

Detaljer om Myanmar (Burma)

Selv om antallet af dødsofre mistænkes at være højere end det som er udmeldt fra Myanmars myndigheder, er det grund til at tro at det område som lå mest direkte i tsunamiens vej, den administrative enhed Tanintharyi, kom langt bedre fra det end Thailand. Området er både tyndt befolket, og udenfor kysten ligger det et stort antal øer, blandt andet Merguiøerne, som afbødede en del af bølgernes kraft på vej indover. En thailandsk katolsk præst i grænseprovinsen Ranong i Thailand, sagde til et katolsk nyhedsbureau den 4. januar at hans kilder og information fra opposistionen i Myanmar tydede på et dødstal på omkring 600.

Detaljer om Somalia

Flere landsbyer i Somalia, som ligger så langt som 4.500 km fra jordskælvets epicenter, blev skyldt væk af enorme bølger. Det meste af skaden fandt sted i området Puntland, en landsdel som er kontrolleret af militiagrupper som ikke samarbejder med magthaverne i Mogadishu. Særlig Ras Hafun 1.150 km nordøst for Mogadishu blev ramt. Landsbyerne Beyla, Garacad, Muduy og Nugaal i Puntland blev ødelagt.

Omkomne i de direkte ramte lande ved det indiske ocean

>
Land Omkomne Skadet Savnet Hjemløse
Bekræftet Antaget1
Indonesien 126,915 126,915+ ~100 000 37,063 400,000- 700,000
Sri Lanka 30,957 38,195 15,686 5,6372 ~573,000
Indien 10,749 16,413 5,640 380,000
Thailand 5,3953 11,000 8,457 2,932
Somalia 298 298 5,000
Myanmar 61 290-  600 45 200 3,200
Malaysia 68-74 74 299
Maldiverne 82 108 26 12 000-22 000
Seychellene 1-3 3
Tanzania 10 10+
Bangladesh 2 2
Sydafrika 25

2
Kenya 1 2 2
Yemen 1 1
Madagaskar 1 000+
Total 284 881+ ~345 000 ~125 000 ~40 000 ~1,5 millioner

Bemærk: Alle tal er omtrentlige og kan ændre sig hurtigt. Detaljer er tilgængelig ved at klikke på det enkelte tal. Linkene fører som regel til en udenlandsk nyhedstjeneste.

1 Inkluderer også de som er opgivet under «omkommet». Hvis dette tal ikke er specificeret, kan man antages at antallet er det samme som «omkommet».

2 Inkluderer ca. 19 000 omkomne i de regionerne som er under tamilsk kontrol. Info.

3 Inkluderer mindst 2 464 udlændinger.

4 Dette tal inkluderer indbyggere i Myanmar som har flyttet til Thailand, og som har blivet sendt tilbage til Myanmar uden papirer. Mere information.

5 Inkluderer ikke sydafrikanere som var udenlands (dvs. på ferie i katastrofeområdet).

nordiske lande som har mistet indbyggere som var udenlands i landene omkring det indiske ocean

  • Danmark: 39 bekræftet omkommet, 7 savnes (10. maj)
  • Finland: 101 bekræftet omkommet, 77 savnes
  • Sverige: 387 bekræftet omkommet, 157 savnes
  • Norge: 76 bekræftet omkommet, 8 savnes (12. april)

Andre lande der har mistet egne statsborgere som var udenlands i landene omkring det indiske ocean

Lande i Europa:
Lande i Afrika:
  • Sydafrika: Tolv bekræftet omkommet, tre savnes.

Lande i Amerika: Lande i Asien:
  • Brunei: To savnes.
  • Filippinerne: Otte bekræftet omkommet.
  • Hong Kong: 22 bekræftet omkommet, 18 savnes.
  • Israel: Seks bekræftet omkommet, en savnes.
  • Japan: 34 bekræftet omkommet, ti savnes.
  • Kina (folkerepublikken): Tre bekræftet omkommet, 15 savnes.
  • Macao: To bekræftet omkommet, tre savnede.
  • Malaysia: I tillæg til dødsofrene i hjemmelandet omkom seks malaysiere i det sydlige Thailand.
  • Singapore: Mindst ni bekræftet omkommet: Fem på Phuket, en i Indien, 2 i Indonesien, og en i Sri Lanka.
  • Sydkorea: 17bekræftet omkommet, tre savnes.
  • Taiwan: tre bekræftet omkommet.
  • Tyrkiet: Énbekræftet omkommet, fem savnede.

Lande i Oceania:

Dødstal i historisk sammenhæng

Det jordskælv som siden 1899 har krævet flest ofre, var jordskælvet i Tangshan. Det ramte millionbyen Tangshan i
Kina i 1976, og mindst 255 000 blev dræbt. Eksperter mener imidlertid at dette tal er altfor lavt, og at det reelle antal sandsynligvis er langt højere (nogle overslag gik helt op til 650 000).

Før dette var der det særlig store jordskælv i Ashgabat i Turkmenistan i det daværende Sovjetunionen (1948, 110 000), jordskælvet i Qinghai i Kina (1927, 200 000 døde), jordskælvet i Tokyo i Japan (1923, 143 000 døde) og jordskælvet i Gansu-provinsen i Kina (1920, 200 000 døde).

Det mest dødbringende jordskælv kendt i verdenshistorien fandt sted i 1556 i den kinesiske Shaanxi-provins, og skal have krævet 830 000 menneskeliv.

Man kender imidlertid ikke til nogen tsunamier som har krævet nær så mange liv som denne. En tsunami ved Awa i Japan dræbte over 100 000 mennesker i 1703. I 1782 udløste et jordskælv i Sydkinahavet en tsunami som krævede 40 000 menneskeliv.

Da vulkanøen Krakatau i sundet mellem Sumatra og Java eksploderede i 1883, udløste det en tsunami som antages at have dræbt 36 000 mennesker.

1900-tallet var den mest dødbringende tsunami i Morobugten ved Mindanao på Filippinene i 1976; 8000 omkomne.

Den værste tsunami i Atlanterhavet krævede, vel at mærke i kombination med det udløsende jordskælv, over 100 000 liv (1755, Lissabon i Portugal).

Ekstern henvisning/kilde

Se galleriet
»« i .



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: