Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Pave Benedikt 16.

Pave Benedikt 16. (født 16. april 1927), verdsligt navn Joseph Alois Ratzinger, er nr. 265 i paverækken. Han blev valgt den 19. april 2005 kort før kl. 18 lokal tid i den fjerde stemmerunde, og kl. 18:42 trådte kardinal Jorge Arturo Medina Estevez frem og meddelte valget.

Ratzinger blev født i Marktl am Inn i Bayern som søn af en politimand. Faderen gik på pension i 1937, og familien flyttede til byen Traunstein. I 1941 blev den nu 14-årige Ratzinger som alle andre tyske unge medlem af Hitlerjugend. To år senere blev han indkaldt til antiluftskytskorpset, og sat til at beskytte en BMW-fabrik udenfor München. Herefter modtog han grundtræning som infanterist og blev udstationeret i Ungarn, indtil han i april 1944 deserterede. I 1945 var han kortvarigt tilbageholdt i en allieret krigsfangelejr. Efter løsladelsen herfra i juni 1945 lod han og broderen Georg sig indskrive på et katolsk seminarium.

29. juni 1951 blev de to brødre ordineret af kardinal Michael von Faulhaber, der var ærkebiskop af München og Freising. 1959-1963 fungerede Joseph Ratzinger som professor ved universitetet i Bonn, 1963-1966 ved universitetet i Münster, 1966-1969 i en stilling i dogmatik ved universitetet i Tübingen og herefter ved universitetet i Regensburg. Ved det 2. Vatikankoncil (1962-1965) var Ratzinger teologisk ekspertrådgiver, peritus, for kardinal Joseph Frings fra Köln.

I marts 1977 blev Ratzinger ærkebiskop af München og Freising og i juni samme år udnævnt til kardinal af pave Paul 6. Han blev en af pave Johannes Paul 2's nærmeste medarbejdere og fremstod ved dennes død som en af de mest oplagte kandidater til det ledige paveembede.

I 1991 blev den daværende kardinal ramt af en hjerneblødning, men menes i dag ikke at lide af alvorlige helbredsmæssige problemer. Han har dog selv givet udtryk for, at han regner med en kort embedsperiode og valget af navnet Benedikt hentyder muligvis også til dette. Den sidste pave med navnet, pave Benedikt 15, var kun pave i en relativt kort periode 1914-1922.

Pavens våbenskjold

Pave Benedikts 16.'s våbenskjold blev offentliggjort 28. april 2005. Det har følgende symboler i sin heraldiske opbygning:

  • De korslagte nøgler symboliserer den magt som Kristus gav apostlen Peter og hans efterfølgere. Guldnøglen symboliserer magten i himlen, sølvnøglen den åndelige autoritet på Jorden.
  • Mitraen (bispehuen) øverst erstatter tidligere pavers tiara (tredobbelt pavekrone).
  • Palliet nederst med sorte kors er et uldbånd som ærkebiskopper bærer under messen.
  • Skjoldet er opdelt i tre felter.
    • Det centrale røde felt har en 'muslingeskal', en såkaldt ibskal, tegnet på at man har valfartet til apostelen Jakobs grav i Santiago de Compostela, og viser samtidig hen til legenden om kirkefaderen Augustin, der så en lille dreng forsøge at tømme havet med en muslingeskal.
    • Det gule felt til højre (billedets venstre side) viser en mørkhudet morian, der stammer fra det gamle bispedømme Freising; det udtrykker kirkens universalitet, der ikke kender til nogen forskelle i klasse eller race.
    • Det gule felt til venstre (billedets højre side) viser en bjørn med oppakning; Den symboliserer den bayerske legende om biskop Corbinian fra det 8. århundrede, der på en rejse til Rom blev overfaldet af en bjørn. Bjørnen dræbte Corbinians hest, og bjørnen blev straffet ved på mirakuløs vis at blive tvunget til at bære bispens bagage hele vejen til Rom. Om dette symbol har Joseph Ratzinger selv blandt andet sagt: "Jeg har båret min oppakning til Rom..."

Se også


Efterfulgte:
Johannes Paul 2
[[Paverækken
2005-
Efterfulgtes af:
-Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: